Napisane przez: Małgorzata Borek | Marzec 28, 2010

Herbata żółta (黄茶 Huang-cha)

Na sklepowych półkach możemy znaleźć wiele gatunków herbat. Do wyboru mamy zarówno herbaty ekspresowe, jak i liściaste. Jednakże pomimo tak bogatej i różnorodnej oferty niezwykle trudno jest jeszcze spotkać słynną chińską żółtą herbatę znaną także pod nazwą „herbata cesarska”.

W poszukiwaniu tej niezwykłej i rzadkiej herbaty musimy wybrać się do herbaciarni, gdzie do wyboru dostaniemy kilka różnych odmian sprowadzonych prosto z Chin. Co sprawia, że ta herbata jest wciąż tak słabo dostępna dla konsumentów? Dlaczego tylko koneserzy i miłośnicy herbacianych trunków znają subtelny smak listków Huang-cha? Uchylmy zatem rąbka tajemnicy tego niezwykłego, owianego mistyczną sławą chińskiego naparu!

Herbata żółta inaczej Huang-cha (黄茶) należy do najbardziej unikalnych herbat chińskich. Wytwarzana jest z młodych liści raz pączków Camellia sinensis L. poddawanych niepełnej fermentacji. Dawniej herbata ta nazywana była „herbatą cesarską” z powodu swojego charakterystycznego żółtego koloru, który kojarzył się z cesarzem. Nikt poza samym cesarzem i jego dworem nie był uprawniony do delektowania się tą herbatą, a pito ją wyłącznie w trakcie różnych uroczystości i świąt. Niewielka produkcja oraz cesarski zakaz wywozu żółtej herbaty z Chin do Europy spowodowały, że subtelny smak Huang-cha przez setki stuleci był nieznany na świecie. Herbata cesarska jest obecnie wysoko ceniona z powodu nadzwyczajnych właściwości detoksykacyjnych, czyli pozwalających na skuteczne usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Wykazuje działanie stymulujące na układ pokarmowy, a ze względu na niską zawartość kofeiny (0,35%) można ją pić także późnym wieczorem.

Niewielka produkcja żółtej herbaty wynika pośrednio z faktu, iż wiedza na temat tej herbaty jest właściwie znikoma na świecie. Co więcej, w Chinach produkuje się tylko kilka odmian herbaty cesarskiej co sprawia, że jest ona niezwykle rzadka! Najpopularniejsze to:

Jun Shan Yin Zhen (Żółte Igły) – należy do grupy dziesięciu najsłynniejszych herbat chińskich. Uważana jest za bardzo rzadki i chętnie poszukiwany przez koneserów rarytas. Uzyskiwana jest z krzewów Camellia sinensis L. uprawianych na niewielkim obszarze w mglistych górach prowincji Hunan na wyspie Jun Shan. Specyficzny klimat występujący w tym rejonie jest odpowiedzialny za subtelny smak naparu. Produkcja Jun Shan Yin Zhen jest limitowana ze względu na skomplikowany i trudny proces obróbki listków wymagający dużych umiejętności. Nazwę Jun Shan Yin Zhen odmiana ta zawdzięcza swemu podobieństwu do równie rzadkiej i niedostępnej białej herbaty Yin Zhen (Srebrna Igła).

Huo Mountain Yellow (Huo Shan Huang Ya) – to legendarna herbata, której tradycja sięga czasów dynastii Ming i Qing. Pochodzi z chińskiej prowincji Anhui z gór Huo. Receptura według której ją wytwarzano przez długi czas pozostawała nieznana. Dopiero w latach 70. odkryto ją na nowo. Napar uzyskiwany z parzenia listków herbaty Huo Shan Huang Ya ma działanie odświeżające.

Istnieje ponadto kilka innych równie rzadkich odmian żółtej herbaty, które produkowane są tylko w Chinach i zawsze w małych ilościach. Wśród nich są: Ding Gu Da Fang, Yellow Tea Huang Xiao, Meng Ding Huang Ya oraz Zhu Ye Quing. Wszystkie są wyjątkowe w smaku a ich walory zostały docenione przez wielu miłośników herbacianych naparów!

Małgorzata Borek


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d bloggers like this: