Napisane przez: Małgorzata Borek | Lipiec 22, 2010

Egzotyczne owoce cz.2. kiwano

Kilka tygodni temu poznaliśmy bliżej karambolę – bohatera pierwszej części cyklu wpisów „Egzotyczne owoce ”. Dziś przyjrzymy się kolejnej równie ciekawej roślinie jaką jest kiwano.

Kiwano (Cucumis metuliferus) należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). W krajach anglojęzycznych nazywany jest często rogatym ogórkiem (Horned cucumber) co w pełni odzwierciedla wygląd jego owoców. Nie wierzycie? Spójrzcie poniżej!

Lekko wydłużone owoce są pokryte licznymi wypustkami. Nie wystraszcie się jednak tych złowieszczo wyglądających kolców. Głębiej, pod skórką znajduje się bowiem orzeźwiający miąższ o zapachu banana, który spożywa się na surowo. Same owoce są niskokaloryczne i pełne witamin! Można je dodawać do sałatek owocowych, deserów, a nawet owoców morza. Z tymi ostatnimi tworzy ponoć doskonałe kombinacje, choć nie udało mi się jeszcze tego osobiście sprawdzić.

W ostatnim czasie bardzo modne stało się uprawianie roślin egzotycznych w mieszkaniach. Kiwano również należy do roślin, które można przetrzymywać w takich warunkach, jednakże zdecydowanie lepiej nasz okaz będzie rósł w szklarni bądź na działce. Rogaty ogórek kocha bowiem rozgrzane do czerwoności słońce i nie znosi zimna. Nic dziwnego – pochodzi przecież z Afryki.

Kiwano bardzo szybko rośnie. W czasie upałów dobowe przyrosty mogą dochodzić nawet do 20 cm. Wąsy czepne przytwierdzają mocno roślinę do napotkanych na drodze podpór. Jeśli ich nie znajdą, kiwano płoży się po ziemi, przypominając naszego ogórka.

Do wzrostu rogaty ogórek potrzebuje dużych ilości wody, dlatego bardzo dobrze rośnie na glebach wilgotnych i żyznych. W kilka miesięcy od rozpoczęcia wzrostu kiwano wydaje plon w postaci kilku do kilkunastu owoców, które można przechowywać nawet do 6 miesięcy. Rogaty ogórek nadaje się do spożycia w momencie, gdy jego skórka zmieni barwę na pomarańczową. Wiele osób uważa, że owoce kiwano są smaczniejsze, gdy miąższ jest jeszcze w pełni niedojrzały. Ma on wówczas zabarwienie żółtawozielonkawe, jego nasiona są jeszcze stosunkowo miękkie, a owoc charakteryzuje się lekko kwaskowatym orzeźwiającym smakiem.

Małgorzata Borek


Responses

  1. uprawa w polskich warunkach pod gołym niebem potwierdzona doświadczalnie;)

    • Brawo!

  2. Potwierdzam, że hodowla kiwano w gruncie jest jak najbardziej możliwa w naszych warunkach klimatyczny, pod warunkiem że lato jest ciepłe. Temperatury spadające poniżej 10 stopni powodują zaburzenia we wzroście i wtedy owoce nie zawiązują się. Polecam tutaj swój opis doświadczeń z hodowli tego owocu: http://www.poradnik-dzialkowca.pl/category/hodowla-z-nasion/kiwano/


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d bloggers like this: