Napisane przez: Renata Kwinta | Grudzień 22, 2010

Gryka wigilijną porą

Bardzo smaczna jest gryczana kasza, pod warunkiem, że nierozgotowana. Bardzo zdrowa, bo zawiera: prebiotyczny błonnik w postaci inuliny, którego nasz układ pokarmowy potrzebuje do poprawy trawienia i dla rozwoju prawidłowej mikroflory, skrobię bez glutenu (ważne dla osób z celiakią), makro- i mikroelementy (w tym potrzebny skołatanym nerwom magnez czy krwiotwórcze żelazo), witaminy z grupy oraz PP, a także flawonoidy i stosunkowo dużo białka zawierającego aminokwasy, które muszą być dostarczane z pokarmem, gdyż sami nie możemy ich wytworzyć (tzw. aminokwasy egzogenne). Pyszny jest gryczany makaron i naleśniki z mąki gryczanej. Pysznych jest wiele gryczanych dań, które można by z powodzeniem włączyć do dań wigilijnych. Właśnie, dziwi mnie to, że nie ma w typowym polskim wigilijnym menu potraw z gryki. Przecież to roślina, od której nazwy określano tych, którzy poza uprawą roli nie widzieli świata: hreczkosieje. A może dlatego? Nikt nie chce uchodzić za hreczkosieja? No to może zostańmy hreczkojadami. Zwłaszcza zimą…

Nasza hreczka (Fagopyrum Mill.), choć niespokrewniona z typowymi zbożami jak np. pszenica, zaliczana jest do zbóż. Należy do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Produkt, który kupujemy w postaci kaszy, zawiera  obłuszczone z owocni wnętrze owocu gryki (orzeszka), czyli nasiono.  Wydaje się to oczywiste? A ziarno jęczmienia w kaszy typu pęczak to też nasiono? A żółciutkie okrągłe ziarenka prosa w kaszy jaglanej? Nie – w obu tych przypadkach to owoce zwane ziarniakami.

Skoro zatem wyjaśniliśmy zawiłości botaniczne, wróćmy do nasion gryki, z których  robię jedno z moich sztandarowych dań, choć gotować nie lubię. Jedno z tych, które uwielbia mój mąż, choć nie jest wegetarianinem!

Składniki:

kasza gryczana,

orzechy laskowe lub włoskie, migdały,

oliwa extra vergine,

czosnek,

rodzynki,

biały ser,

ewentualnie miód (najlepiej lipowy) lub zielona pietruszka.

Kaszę gotuję na małym ogniu (lub w mikrofalówce przy średniej, a potem niskiej mocy), wg proporcji 2:1 (woda:kasza). W tym czasie podgrzewam oliwę nie dopuszczając do dymienia. Czosnek kroję i podsmażam na oliwie, ale krótko – nie należy rumienić, bo to zmieni smak potrawy i spowoduje, że będzie bardziej ciężkostrawna. Siekam orzechy i migdały (ale nie wszystkie, bo lubię też chrupać całe). Biały ser kroję w kostkę.

Kiedy kasza jest już prawie miękka, wrzucam orzechy, wlewam oliwę z czosnkiem, całość mieszam. Po ugotowaniu wrzucam rodzynki, mieszam z kaszą, i na końcu robię to samo z białym serem, który pod wpływem ciepła lekko się topi. Zostawiam na kilka minut. Danie można skropić miodem, można też posypać zieloną pietruszką.

Ile czego? Wedle uznania (to samo dotyczy solenia)  i aktualnych zasobów🙂.  Na pewno nie można przeholować z czosnkiem, który powinien być jedynie lekko wyczuwalny i zrównoważony bakaliami. Miłośnicy słodkości mogą dołożyć miodu, w ten sposób dołożą i flawonoidów. Z kolei ci, którzy unikają słodyczy, niech dadzą mniej rodzynek (no i zero miodu…) , polecam za to posiekaną zieloną pietruszkę. Wspaniałe źródło witaminy C, pod warunkiem, że natka została świeżo pokrojona i wsypana na niezbyt gorące danie.

Potrawa jest zatem nie tylko smaczna, ale bardzo prozdrowotna i nieobciążająca organizmu. Jeśli popijemy ją kefirem lub dodamy śmietany, probiotyczne bakterie tych mlecznych smakołyków skorzystają z prebiotycznej inuliny z kaszy. Dzięki dodatkowi orzechów i migdałów jest prawdziwą pokarmową bombą mikroelementową. A lekki zapach czosnku zadziała przeciw złośliwym zimowym mikrobom…

Zdrowia i miłych roślinnych zapachów w nowym roku życzy w imieniu zespołu blogu

Renata Bączek-Kwinta


Responses

  1. Świetny blog.
    Dużo bardzo przydatnych informacji, fajny styl pisania.

    • Witamy🙂. Bardzo nam miło, staramy się😉.
      Pewnie pisalibyśmy więcej, ale tyle mamy do zrobienia na co dzień…


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d bloggers like this: